top of page
  • Mgr. Peter Pekarčík

Úspešní študenti Katedry hudby


ŠTUDENTI KATEDRY HUDBY ZOŽALI ÚSPECH NA MEDZINÁRODNEJ SÚŤAŽI

Delegácia študentov Katedry hudby PF KU Ružomberku sa spolu so svojimi pedagógmi zúčastnila na II. ročníku Medzinárodného festivalu slovanskej hudby, ktorý sa konal v dňoch 5. – 15.11.2018 na rôznych miestach Moravskosliezkeho kraja. Program festivalu reflektuje výnimočnosť slovanskej hudby a je oslavou skladateľov, ktorí výrazne prispeli k rozvoju európskej a svetovej hudby. V jeho priebehu sa uskutočnilo 10 koncertných večerov, interpretačná súťaž žiakov a študentov, klavírny Masterclass pod vedením renomovaného klaviristu a pedagóga Reného Adámeka z Katedry hudby PF KU v Ružomberku a hudobná dielňa huslistu Tomáša Pospíšila. K hlavným hviezdam podujatia patrila napríklad slovenská sopranistka Patrícia Janečková, Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena, basista Richard Novák, či huslista Alexey Aslamas a klavirista Anton Aslamas.

Cieľom interpretačnej súťaže je prehlbovanie povedomia o slovanských skladateľoch a prezentovanie žiakov a študentov vo veku 8 -26 rokov. Súťažilo sa v kategóriách dychové nástroje, klávesové nástroje, sláčikové nástroje, strunové nástroje, bicie nástroje a sólový spev. Interpreti boli rozdelení do kategórií aj podľa veku. Katolícku univerzitu reprezentovali klaviristka Mária Budzáková, z triedy Reného Adámeka, a speváci Peter Pekarčík a Matej Stachera, z triedy Martiny Procházkovej, a Mária Vlasatá a Jozef Mišenko, z triedy Márie Detvaj Sedlárovej, súťažné výkony podporila klavírnym sprievodom Stefka Palovičová.

Odborná porota bola zložená z umelcov z Čiech, Poľska, Ukrajiny a Ruska. Medzi členmi speváckej sekcie bol napríklad tenorista Wiesław Ochman (angažmán v Berlíne, Mníchove, Hamurgu, Paríži, Chicagu, v milánskej La Scale, Ríme, Madride, alebo na najvýznamnejšej opernej scéne súčasnosti v MET v New Yorku), členom sekcie klaviristov bol Alexandr Starý (laureát viacerých klavírnych súťaží, člen Janáčkovej filharmónie v Ostrave), sekciu sláčikových nástrojov posudzoval bývalý riaditeľ Janáčkovej filharmónie v Ostrave Jan Hališka, a iní.

V konkurencii mnohých interpretov sa našim študentom podarilo získať cenné úspechy. Mária Budzáková získala prvé miesto v V. kategórii Hra na klávesové nástroje, Matej Stachera druhé miesto v V. kategórii Sólový spev. Delené tretie miesto v rovnakej kategórii získali Peter Pekarčík a Mária Vlasatá. Naprázdno neobišiel ani Jozef Mišenko a vo svojej kategórii dosiahol Čestné uznanie. Najvyššie umiestnení študenti sa prezentovali na slávnostnom Koncerte mladých sólistov v Aule Ostravskej univerzity, ktorý zaznamenával aj Český rozhlas a slávnostne ukončil Interpretačnú súťaž v rámci II. ročníka Medzinárodného festivalu slovanskej hudby.

Všetkým blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

Najnovšie príspevky
bottom of page